fbpx

10 idei de activități pentru copii – fără magia ecranelor

Ne-am obișnuit să folosim tehnologia în majoritatea aspectelor vieții noastre. Statul pe telefon a devenit rutină, iar copiii s-au adaptat rapid la acest mod de viață. Folosim tehnologia pentru educație, comunicare, distracție… Copiii au ajuns la performanța de a petrece în medie 7 ore pe zi în fața ecranelor dispozitivelor electronice, fiind din ce în ce mai înclinați spre activități sedentare, în detrimentul sănătății și calității vieții.

Creșterea interacțiunii cu lumea reală

Copiii trebuie însă să-și găsească timp și pentru activități non-virtuale, jocul de tip tradițional fiind un factor care ajută la dezvoltarea gândirii creative și la creșterea interacțiunii cu lumea reală. În cartea “Creșterea copilului în era digitală”, Dr. Elizabeth Kilbey recomandă ca părinții să joace zilnic, cel puțin 10 minute, un joc unu la unu cu cei mici. Un lucru simplu, care însă poate face o diferență uriașă în viața copilului. Degeaba le vom spune celor mici să se dezlipească de tabletă, acest lucru nu va funcționa atâta timp cât noi nu vom interacționa cu copiii și nu ne vom implica în activități alături de ei.

În acest articol ne propunem să vă prezentăm o scurtă listă de activități recreaționale pe care le putem desfășura împreună cu copiii fără a utiliza dizpozitive electronice. Vom pune deoparte telefonul, tableta, calculatorul sau consola de jocuri și vom petrece un timp de calitate alături de copiii noștri.

 

1. Vânătoarea de comori

Plasați mici obiecte în diverse locuri din casă, în grădină sau în parc. Creați o hartă cu indicații pe care copiii o vor folosi pentru a căuta “comorile”. Puteți da hărții un aspect antic dacă înmuiați puțin hârtia în cafea și îi rupeți sau îi ardeți cu grijă marginile (atenție să nu se distrugă desenul). Copiii adoră surprizele. Ascundeți harta într-un loc în care copiii o vor găsi numai după ce își fac patul sau își strâng jucăriile.

 

 

2. Construiți un labirint

Conturați un traseu fie folosind bandă adezivă, sfoară, pietricele sau bucăți de lemn, fie desenat cu creta pe asfalt. Puteți găsi modele simple de labirint online sau în cărți de jocuri pentru copii. Copiii se vor distra de minune încercând să parcurgă labirintul astfel creat. (La Yardinia puteți găsi inclusiv un labirint din ulmi.)

 

 

 

3. Picnic cu familia

Atunci când condițiile meteo permit, puteți organiza o ieșire la iarbă verde. Pregătiți un coș cu alimente, luați o pătură și bucurați-vă împreună de aer curat și o doză de vitamina D în mijlocul naturii. Copiii își vor aminti întotdeauna cu plăcere aceste mici ieșiri în familie.

 

 

 

 

4. Ora de astronomie

Pentru a vă bucura de o seară în care să observați stelele de pe cer împreună cu cei mici, puteți descărca de pe internet o diagramă cu stelele sau puteți achiziționa din timp o planisferă. Căutați un loc care să vă ofere o priveliște cât mai largă și limpede a cerului. Locul ideal ar putea fi un deal situat în afara orașului. Un telescop ieftin sau un binoclu ar fi perfect pentru început. Pentru un plus de amuzament puteți pretinde că încercați să găsiți extratereștri. Ca bonus, aerul proaspăt înainte de culcare îi va ajuta pe copii să aibă un somn odihnitor.

 

 

 

5. Construiți o cazemată

Această activitate poate fi organizată atât în casă, cât și afară. În casă putem utiliza perne din care să construim zidurile unei cazemate, sau putem construi cazemata dintr-o masă pe care să o acoperim cu un cearșaf. În plus, putem adăuga tuneluri și obstacole improvizate. La exterior, în timpul iernii putem construi o cazemată din zăpadă, dacă avem norocul să ningă, iar pe timp de vară putem folosi crengi.

 

 

 

6. Spectacol de magie

O altă activitate ce poate fi desfășurată atât în interior, cât și în aer liber. Învățați câteva trucuri magice din cărți sau tutoriale de pe internet și apoi realizați un mic spectacol de magie pentru copii. Copiii puțin mai mari pot învăța chiar ei mici trucuri pe care să le prezinte în fața familiei.

 

 

 

 

7. Grădinărit

Dacă aveți acces la o grădină, puteți să îi implicați și pe cei mici în îngrijirea acesteia. Grădinăritul este o activitate relaxantă ce prezintă multe beneficii pentru copii. O bună ocazie pentru conectarea cu natura. Cercetările sugerează că dacă sunt implicați în grădinărit, copiii vor avea performanțe mai bune la școală. Copiii vor dezvolta interes pentru o alimentație sănătoasă dacă reușesc să-și cultive propriile legume. Dacă nu aveți o grădină proprie, puteți apela la o grădină urbană, poate chiar Yardinia.

 

 

8. Gătiți împreună

Prepararea mâncării reprezintă o abilitate pe care ar trebui să o aibă oricine, indiferent că este băiat sau fată. În loc să așteptăm copiii să crească și să învețe singuri să gătească, le putem încredința încă de mici diverse sarcini în bucătărie. Copiii se pot implica în măsurarea, cântărirea, amestecarea sau turnarea ingredientelor. Pot spăla o parte din vase, pot așeza masa sau pot pregăti mese simple, cum ar fi sandvișuri. Implicați copiii în pregătirea mâncărurilor lor preferate. Vor fi atât de încântați să vadă aluatul se transformă în cele mai pufoase prăjituri.

 

 

9. Jocul cu apa

În anotimpul cald o bătaie cu pistoale de apă în aer liber poate fi activitatea ideală pentru a ne răcori, dar și a face mișcare în natură alături de copii. Bineînțeles că îi vom lăsa pe cei mici să câștige, însă atunci când ne distrăm împreună, toată lumea are doar de câștigat.

 

 

 

10. Petrecere cu dans

Cea mai bună modalitate de a consuma excesul de energie. Puteți pune muzica preferată a copiilor și să dansați împreună cu ei. Ocazii pentru muzică și dans se pot găsi oricând, fie în locuința proprie, fie cu ocazia unui eveniment organizat. Copiii care vor îndrăgi dansul de la o vârstă fragedă vor avea o șansă în plus în a păstra un mod de viață activ pe măsură ce vor crește și vor deveni adulți.

 

 

 

Dacă doriți să ne sugerați și alte activități pentru copii, vă rugăm să ne scrieți în comentarii.

admin

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts From The Blog

Happy mornings

Happy mornings Grădina noastră oferă spațiul perfect pentru cei care doresc să îmbine munca remote cu relaxarea în aer liber. Fiind o grădină urbană, plină de viață, este soluția ideală pentru a te conecta cu natura, în timp ce te bucuri de facilitățile oferite și...

citește mai mult

Importanța conexiunilor dintre părinți și copii

Sărbătoriți sfârșitul de an școlar la Yardinia, un loc de vis în Otopeni, la doar 20 de minute de București. Yardinia oferă un spațiu natural și relaxant, perfect pentru socializare și activități recreative. Organizați petreceri de sfârșit de an cu activități interactive, ateliere educative și zone de picnic pentru părinți. Rezervați grădina noastră pentru evenimente speciale, cu prețuri avantajoase și facilități excelente. Creați amintiri de neuitat într-un cadru prietenos și comunitar. Pentru mai multe detalii și rezervări, vizitați pagina noastră dedicată petrecerilor școlare.

citește mai mult